Zmiany w diecie wprowadzaj stopniowo i pamiętaj, że upodobanie do słonego smaku to tylko kwestia przyzwyczajenia.
Fot. pixabay.com
Jedz trzy porcje warzyw i produktów nabiałowych w ciągu dnia
Jeżeli jesz jedną lub dwie porcje warzyw w ciągu dnia, postaraj się włączyć jeszcze jedną, tak aby były one we wszystkich trzech głównych posiłkach (w ramach śniadania, obiadu i kolacji). Owoce jadaj przynajmniej raz dziennie.
Postaraj się jadać trzy porcje chudego mleka lub produktów nabiałowych w ciągu dnia. W ten sposób redukujesz ilość tłuszczu całkowitego, niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w diecie. Przy okazji dostarczasz do swojego organizmu wapń.
Czytaj informacje na opakowaniu
Zawsze czytaj informacje zamieszczone na opakowaniu. Dzięki temu masz gwarancję, że spożywasz tylko te produkty, które są dla Ciebie korzystne (tzn. mają mało tłuszczu, mało nasyconych kwasów tłuszczowych, mało cholesterolu, niewielką ilość soli, dużo wapnia i dużo błonnika pokarmowego).
Ogranicz spożycie mięsa
Ogranicz spożycie mięsa do około 180 g dziennie – to wystarczająca ilość. Staraj się spożywać także białko pochodzenia roślinnego (fasolę, soczewicę, soję, groch).
Jeżeli spożywasz znacznie większa porcje mięsa, jego ilość ograniczaj stopniowo - najpierw o jedną trzecią, a później o połowę.
Postaraj się jadać przynajmniej dwie potrawy bezmięsne w ciągu tygodnia.
Jedz owoce
Zawsze miej przy sobie owoce (zabieraj je do pracy). To dobre źródło błonnika pokarmowego. Jeżeli jadasz owoce przetworzone, wybieraj te w sosie własnym, a nie syropie.
Sposób na przekąski
Jeżeli masz ochotę na przekąskę, wybieraj niesolone wafle ryżowe, mieszanki orzechów i owoców suszonych, krakersy lub sucharki z mąki z pełnego przemiału, jogurty niskotłuszczowe i surowe warzywa.