×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Od czego zacząć zmiany, aby w pełni realizować dietę DASH

dr hab. med. Małgorzata Malczewska-Malec, mgr Dominika Wnęk

Zmiany w diecie wprowadzaj stopniowo i pamiętaj, że upodobanie do słonego smaku to tylko kwestia przyzwyczajenia.


Fot. pixabay.com

Jedz trzy porcje warzyw i produktów nabiałowych w ciągu dnia

Jeżeli jesz jedną lub dwie porcje warzyw w ciągu dnia, postaraj się włączyć jeszcze jedną, tak aby były one we wszystkich trzech głównych posiłkach (w ramach śniadania, obiadu i kolacji). Owoce jadaj przynajmniej raz dziennie.

Postaraj się jadać trzy porcje chudego mleka lub produktów nabiałowych w ciągu dnia. W  ten sposób redukujesz ilość tłuszczu całkowitego, niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w diecie. Przy okazji dostarczasz do swojego organizmu wapń.

Czytaj informacje na opakowaniu

Zawsze czytaj informacje zamieszczone na opakowaniu. Dzięki temu masz gwarancję, że spożywasz tylko te produkty, które są dla Ciebie korzystne (tzn. mają mało tłuszczu, mało nasyconych kwasów tłuszczowych, mało cholesterolu, niewielką ilość soli, dużo wapnia i dużo błonnika pokarmowego).

Ogranicz spożycie mięsa

Ogranicz spożycie mięsa do około 180 g dziennie – to wystarczająca ilość. Staraj się spożywać także białko pochodzenia roślinnego (fasolę, soczewicę, soję, groch).

Jeżeli spożywasz znacznie większa porcje mięsa, jego ilość ograniczaj stopniowo - najpierw o jedną trzecią, a później o połowę.

Postaraj się jadać przynajmniej dwie potrawy bezmięsne w ciągu tygodnia.

Jedz owoce

Zawsze miej przy sobie owoce (zabieraj je do pracy). To dobre źródło błonnika pokarmowego. Jeżeli jadasz owoce przetworzone, wybieraj te w sosie własnym, a nie syropie.

Sposób na przekąski

Jeżeli masz ochotę na przekąskę, wybieraj niesolone wafle ryżowe, mieszanki orzechów i owoców suszonych, krakersy lub sucharki z mąki z pełnego przemiału, jogurty niskotłuszczowe i surowe warzywa.

03.01.2012
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Nadciśnienie „białego fartucha”
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
  • Dieta w łuszczycy
  • Hiperaldosteronizm pierwotny
  • Dieta w zespole policystycznych jajników
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta